5 steg för att sätta fart på din SEO, sökmotoroptimering
Det är viktigt att synas så högt som möjligt i sökresultaten hos Google och andra söktjänster. Men ack så svårt att lyckas. Särskilt om man försöker slåss om de hetaste sökorden.
Det finns tyvärr inga snabba, enkla lösningar. Oftast krävs ett hårt och tålmodigt arbete för att förbättra sökplaceringen hos Google.
Vad är viktigast att tänka på för dig som vill lyckas med din sökmotoroptimering, SEO?
Det gäller att ha en plan som täcker in fem nedanstående områden.
Vilket innehåll bör du ha på din webb?
Framförallt gäller det att ha ett läsvärt innehåll på din webbsajt. Det krävs välskrivna texter som lyfter fram frågor som är relevanta för din målgrupp. Och självklart måste din webb handla om frågor som du kan ge svar och lösningar på.
Detta kanske låter som en självklarhet, men många webbsajter har alltför tunna och ointressanta texter, fyllda med floskler och säljsnack.
Det är bättre att anstränga sig lite mer och lyfta fram den egna expertisen och hur den kan hjälpa din målgrupp att lösa konkreta problem.
TIPS. Kolla på de sajter som rankar högst på de sökord som du vill konkurrera om. Hur kan du skapa ett liknande men bättre innehåll?
Vad är din målgrupp ute efter?
För att kunna skapa det där innehållet som drar söktrafik till din sajt gäller det att förstå hur din målgrupp söker. Vill de ha information om hur något fungerar? Vill de ha en överblick av vilka produkter som finns på marknaden, och kanske få en jämförelse? Vill de bara köpa en viss produkt till ett bra pris?
För dig som webbsajtägare gäller det att identifiera vilka sökningar som du vill slåss om, och därefter publicera innehåll som ger bra svar på just dessa sökfrågor.
Behöver du en länkstrategi?
När andra webbsajter länkar till intressanta artiklar hos dig får din sajt en viktig vitamininjektion. Sådana inkommande länkar (backlinks) anses ha stor betydelse för hur Google rankar sökresultaten. Det måste dock vara naturliga länkar, och absolut inte köpta länkar. Det viktigaste sättet att skapa inkommande länkar är därför att publicera innehåll som är så värdefullt att andra webbsajter gärna puffar för det.
Ett naturligt sätt att få fart på länkbyggandet är att kontakta andra webbsajter och uppmärksamma dem på att du har innehåll som de skulle ha nytta av att länka till. Det kan bli ett omfattande arbete. Förslagsvis börjar du med att göra en plan som beskriver vilket innehåll som andra bör länka till och vilka som ska kontaktas.
För att komma igång på rätt sätt kan SEO-verktyg som Semrush eller Ahrefs ge värdefull information, till exempel om konkurrenternas backlinks och därmed tips om vilket innehåll som funkar och vilka webbsajter som skulle kunna länka till dig.
Hur fixar man rätt SEO för varje sida?
Allt innehåll, varje sida och varje text måste också gås igenom i detalj. De sökord eller fraser du slåss om behöver finnas med i ditt innehåll på ett naturligt och läsvänligt sätt. Rubriker och mellanrubriker måste finslipas och ha en tydlig koppling till målgruppens sökningar.
Både rubriker och ingress bör fånga upp det primära sökordet och några sekundära sökord. Det betyder att en aldrig så bra artikel kan behöva skrivas om från grunden för att bättre fånga upp målgruppens sökfrågor! Om detta känns tungt så glöm inte att alla texter alltid kan förbättras och bli mer tydliga och lättlästa.
För att göra allt rätt tekniskt sett bör du använda verktyg som RankMath eller Yoast (båda för WordPress) som hjälper dig att få ordning på metatitlar, metabeskrivningar och scheman.
Jobbet tar aldrig slut, eftersom nästan allt innehåll är färskvara och därför kontinuerligt behöver uppdateras, om det inte ska se gammalt och ointressant ut efter en tid. Bygg rutiner som innebär att innehållet ständigt uppdateras och samtidigt gärna skrivs om och moderniseras. Det lockar både sökmotorer och nya läsare!
Vad behöver man ha koll på vad gäller hastighet och teknik?
Sökmotorerna ställer höga krav på att din webbplats är snabb och fungerar bra rent tekniskt. En lite större webbplats har alltid tekniska problem, och fler blir problemen med tiden. Det är något av en naturlag.
Därför är det viktigt att testa sajten och enskilda sidor fortlöpande. Semrush har verktyget Site audit som tar ett helhetsgrepp genom att söka igenom allt på din sajt och lista alla problem i prioriteringsordning med förslag på lösningar.
Laddningstiden för dina sidor spelar en allt större roll (inte minst i samband med Googles nya rankningsmetoder från sommaren 2021) och bör testas med Googles gratisverktyg PageSpeed Insights. Även detta verktyg listar problem som bör åtgärdas.
Att tackla dessa tekniska frågor kan bli överväldigande för sajtägare som inte har rätt kompetens. Verktyg som Semrush och Ahrefs är långtifrån gratis, och även dessa verktyg kräver mycket kunskap för att vara användbara. Bäst är förstås om man har ett SEO-specialiserat företag eller en kunnig konsult som kan hjälpa till med att prioritera och lösa de viktigaste problemen.